ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

 Η Θεσσαλονίκη ήταν σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο της αυτοκρατορίας. Πηγές της εποχής αναφέρουν ότι «ο Κωνσταντίνος για λίγο είχε σκεφτεί να κάνει αυτή πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας».

Η θέση της στον κόλπο του Θερμαϊκού και στην εύφορη κοιλάδα του Αξιού ποταμού την έκανε σταυροδρόμι των στεριανών και των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων και της έδωσε φήμη και πλούτη.   «Η γη και η θάλασσα  έχουν ταχτεί να λειτουργούν για χάρη μας και να μας προσφέρουν τα πλούσια δώρα τους αδαπάνως», γράφει ο ιστορικός Ιωάννης Καμενιάτης. Τα χαρίσματα αυτά όμως την έκαναν και στόχο πολλών κατακτητών, οι οποίοι έφτασαν αρκετές φορές απειλητικοί κάτω από τα τείχη της. Το 904 οι Σαρακηνοί και το 1185 οι Νορμανδοί την κατέλαβαν και τη λεηλάτησαν.

    Παρά τις δυσκολίες αυτές όμως, η Θεσσαλονίκη διατηρούσε τον πλούτο και την εμπορική της κίνηση από τα πρώτα ως τα τελευταία βυζαντινά χρόνια. Είχε ακόμη αξιόλογη πνευματική ανάπτυξη και δραστηριότητα, όπως μαρτυρούν τα μνημεία παλαιάς βυζαντινής τέχνης και οι εκκλησίες που σώζονται ακόμη στην πόλη. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους είχε ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που ήταν πολιούχος και προστάτης της.

     Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη μας τα παραπάνω επισκεφτήκαμε την γειτονική μας Θεσσαλονίκη για να θαυμάσουμε από κοντά τα βυζαντινά μνημεία της.

Πρώτος μας σταθμός ήταν το βυζαντινό μουσείο της  πόλης .Εκεί ξεναγηθήκαμε από δυο έμπειρους αρχαιολόγους στο χώρο του μουσείου που μας εξήγησαν για την καθημερινή ζωή στο βυζάντιο ,για την τέχνη της εποχής για το αποχετευτικό και αρδευτικό  σύστημα του βυζαντίου αλλά και για τα ταφικά έθιμα της εποχής εκείνης.

 

    Στην συνέχεια θαυμάσαμε την αψίδα του Γαλέριου ,τη γνωστή σε όλους μας καμάρα , και τη ροτόντα έναν μοναδικό περίκεντρο ναό.

    Η εκδρομή μας συνεχίστηκε στα Βυζαντινά τείχη της πόλης ,που είναι  τα τρίτα πιο καλοδιατηρημένα  στον ευρωπαϊκό χώρο μετά της Ρώμης και  της Κωνσταντινούπολης. Κάναμε μια στάση στον πύργο του Τριγωνίου και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά.

 

  

  Προτελευταίος σταθμός μας ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου που είναι ένας μεγαλοπρεπής  ναός κτισμένος στα βυζαντινά πρότυπα  της πεντάκλιτης Βασιλικής.

   Τελευταίος μας σταθμός ήταν ο Λευκός Πύργος και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης η οποία πρόσφατα αναπλάστηκε .

 

 

    Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με την αφιλοκερδή ξενάγηση του κ. Κασσάρα Στράτου  τον οποίο το Δ.Σ  Φλογητών –Ν.Πλαγίων  ευχαριστεί  θερμά.

    Ο καιρός βέβαια δεν ήταν σύμμαχος μας  στην εκδρομή αυτή αλλά   έστω και υπό βροχή αποκτήσαμε μια ιδέα για την βυζαντινή εποχή.